Početna stranica » Kako ostvariti pravo na besplatan trajektni prijevoz kao osoba s invaliditetom?

Kako ostvariti pravo na besplatan trajektni prijevoz kao osoba s invaliditetom?

by Slaven Škrobot
7,7K pregleda

Ranije ove godine, pročitao sam članak kako osobe s invaliditetom mogu ostvariti besplatan prijevoz trajektom te odlučio sačuvati članak i to isprobati kada za to dođe vrijeme!

Ovo ljeto bila je idealna prilika za to te sam svoje iskustvo odlučio podijeliti s vama. Putovao sam na Dugi otok, Mljet i Vis. Osim toga, odlučio sam ispitati i funkcionalnost rampi na trajektima, ukoliko one uopće i postoje.

Tjedan dana prije puta ispunio sam sve potrebno te na mail poslao svu dokumentaciju i u roku tri dana dobio sam od Jadrolinije povratnu informaciju o besplatnom prijevozu i to je bilo to. Sve što sam još trebao napraviti je pokazati mail na šalteru u luci te preuzeti karte. Poprilično jednostavno i funkcionalno, na moje iznenađenje!

Tko ostvaruje pravo na besplatan prijevoz?

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu od 29.studenog 2019.godine  pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge  ostvaruju  sljedeće kategorije korisnika:

  • Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više.
  • Hrvatski ratni vojni invalidi sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem.
  • Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto.
  • Gluhoslijepe osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem.
  • Osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.
  • Djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.

Besplatni prijevoz za gore navedene kategorije  odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo. Pravo na besplatni prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku (s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja) i njihova pratnja.

Što sve treba napraviti?

Zahtjevu je potrebno priložiti Presliku dokaza o invalidnosti:

  • Za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto, gluhoslijepe osobe sa stopostotnim oštećenjem – rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
  • Za hrvatske ratne vojne invalide sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem – rješenja Ureda državne uprave i/ili Ministarstva hrvatskih branitelja.
  • Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju stupanj funkcionalnog oštećenja dokazuju rješenjem Centra za socijalnu skrb, rješenjem Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku (radi ostvarenja prava iz socijalne skrbi)  ili rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (radi ostvarenja prava na uvećani dječji doplatak).
  • Presliku osobne iskaznice za korisnika. Presliku osobne iskaznice za pratitelja. Presliku prometne dozvole za vozilo.
  • Prilikom ukrcaja uz besplatne prijevozne karte obavezno je predočiti i dokaz o invaliditetu.

Ako nisu nastupile bitne promjene popratnu dokumentaciju je potrebno poslati samo prilikom slanja prvog zahtjeva. Broj putovanja nije ograničen, no za svako putovanje potrebno je poslati novu zamolbu s točnom relacijom i datumom putovanja.

Pravo na besplatni prijevoz ostvaruje se temeljem Zahtjeva dostupnog na poveznici ispunjenog i poslanog Službi prodaje na passdept_h@jadrolinija.hr ili fax: 051 – 337 – 110 najkasnije 5 dana prije željenog polaska.

 

 

Moglo bi vam se svidjeti

Ostavite komentar

Ove web stranice koriste kolačiće (cookies). Pretpostavljamo da ste OK s tim, ali možete se odjaviti ako želite. Prihvati Pročitaj više