Početna stranica » Malta – Vodič

Malta – Vodič

by Slaven Škrobot
22,4K pregleda

Za Maltu sam se radi svojeg fizičkog stanja (u kolicima sam) kao i za sva ostala putovanja i države trebao poprilično dobro pripremiti. Pročitao sam, pogledao i istražio gotovo sve vezano za ovaj otok što se na internetu da pronaći i s obzirom na jako podijeljena mišljena od strane većine ljudi, odlučio sam napraviti svoj prvi vodič vezan uz neku destinaciju. Na Malti smo u svibnju proveli sedam toplih, vjetrovitih i sunčanih dana, a u tekstu ispod potrudio sam vam se dočarati Maltu, kako iz perspektive osobe koja hoda, tako i iz moje perspektive. Pa krenimo…

Malta je deseta najmanja država svijeta

Malta svima zvuči poznato no, mnogi zapravo ne znaju gdje se točno nalazi ova malena država! Zumirate li kartu nešto ispod Italije, pronaći ćete maleni otok imena Malta. Ovu nekadašnju britansku koloniju čine tri velika naseljena otoka i dvadesetak manjih otočića i hridi. Otok Malta najveći je otok, nakon čega slijedi otok Gozo i potom treći naseljeni otok Comino (na otoku Comino stalno živi samo troje ljudi).Kao deseta najmanja država na svijetu, Malta je u isto vrijeme i četvrta najgušće naseljena država. Na području nešto većem od otoka Krka živi oko 500.000 stanovnika, a koliko su ti stanovnici ludi za automobilima govori i činjenica da se na Malti nalazi gotovo isto toliko automobila! Ipak, koliko god oni bili ludi za automobilima, možda su još i više ludi za crkvama kojih je na otoku čak 359!

Posebno gusto naseljen je otok Malta, s glavnim gradom Valetta. Unutrašnjost otoka je brdovita i terasasta, s veoma malo izvora vode zbog čega je vegetacija polupustinjska. Dominira tipična igličasta mediteranska makija koja se održava kroz duža razdoblja bez kiše i pod utjecajem snažnih vjetrova. Stalnih rijeka na otocima nema, tek povremeni potoci koji nastaju tijekom kiša. Obala je kamenita i teško pristupačna, uz brojne uvale i zaljeve koji čine sigurno mjesto za sidrište i luke, a također često imaju i lijepe plaže.

Klima

Malta ima mediteransku klimu s izrazito vrućim ljetima i blagim ali često kišnim zimama. Tijekom zimskih mjeseci uobičajen je snažan vjetar, pri čemu je vjetar široko zloglasan kod malteških moreplovaca. Temperatura je tijekom zime rijetko ispod 10 stupnjeva, što čini Maltu jednim od najtoplijih mjesta u Europi. Osim toga, relativno južni položaj Malte čini tijekom zime dane dužima nego u većem dijelu Europe pa uglavnom Malta uživa više sunca nego gotovo sva mjesta u Europi u zimskom razdoblju. Od svibnja do listopada gotovo uopće nema padalina na Malti, pri čemu su temperature uglavnom iznad 30 stupnjeva.

Temperature mora na Malti su u prosjeku najtoplije u Europi. More je ugodno za kupanje od svibnja do studenog. S druge strane, zimski mjeseci su idealni za otkrivanje unutrašnjosti otočja i druge aktivnosti na otvorenom.

Jezik

Malteški jezik mješavina je arapsko-talijansko-engleskog jezika, a osjeća se utjecaj navedenih kultura u pismu, govoru i gradnji. Britanci su ostavili snažan utisak na promet pa se vozi kontra stranom. Malteški jezik je semitski jezik, veoma sličan arapskom. Iako postoje teorije da potječe od starog feničanskog jezika, vjerojatnije je kako je ostao na otoku nakon arapskih osvajanja. U pravilu se smatra derivatom sicilijanskog arapskog jezika. Malteški jezik koristi latinsko pismo (kako povijesno tako i suvremeno) te je jedini službeni semitski jezik Europske unije. S obzirom na činjenicu da latinsko pismo nije sasvim prilagođeno semitskim izgovorima, transliteracija ponekad može izgledati prilično konfuzno.

S obzirom na činjenicu da je na Malti drugi službeni jezik engleski, gotovo svi stanovnici otoka pričaju engleski i svi natpisi, znakovi i obavijesti su osim na malteškom također i na engleskom jezku. Također značajan dio stanovnika Malte barem donekle razumije i priča talijanski jezik.

Cijene i novac

Malta je članica monetarne unije i službena valuta je euro. Cijene su usporedive s našim cijenama, pri čemu su naravno turistička središta skuplja od manje popularnih mjesta. Također, Gozo je značajno jefitniji od Malte. U velikoj većini mjesta, dućana i restorana može se platiti s karticom, a isto tako na puno se mjesta nalaze bankomati.

Povijest

Iako se Malta mož pohvaliti s određenim brojem plaža, Malta nije destinacija na koju se ide radi istih, već mjesto koje je izričito bogato poviješću.

Zemlja je specifična, kao kombinacija Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka, Sicilije odnosno Mediterana i to sve upotpunjeno s britanskim štihom. Zbog strateškog položaja, ova je otočna državica u Sredozemnom moru tijekom povijesti bila pod šapom brojnih sila. Neovisnost od Velike Britanije proglasili su tek 1964. godine, što je uz blizinu Afrike i Italije pridonijelo jednom velikom miksu kultura koji je vidljiv i prisutan u svemu. Arhitektura je nekako najviše arapska. Sve je u bež pješčanoj boji. Kuće su kockaste, ravnih krovova. S druge strane, kršćanstvo je prisutno u ogromnoj količini. Na Malti se tako nalazi praktički jedna crkva za svaki dan u godini. Ima ih preko 300. Na svakom brežuljku, vidi se crvena kupola okružena ravnim krovovima. A oko toga – zelenilo. Malta je prilično zelena.

Kao jedna od najranije naseljenih država u Europi, Malta ima veoma bogatu kulturu i tradiciju. U povijesnim zapisima se pojavljuje kao fenička kolonija, iako arheološki nalazi jasno pokazuju da je bila naseljena tisućama godina ranije. Današnji naziv Malte potječe od feničkog naziva Maleth, što označava sklonište. Naziv je kasnije heleniziran na Melita (derivat pojma za med, što se objašnjava brojim antičkim nalazima košnica na otoku), da bi se današnji naziv počeo pojavljivati u srednjem vijeku.

Nekoliko je ključnih događa koji su obilježili maltešku povijest i ostavili trag na današnju kolektivnu svijest, kulturu i običaje. U prvom stoljeću prema legendi na Malti se dogodilo nasukavanje broda sv. Pavla, koji je proveo nekoliko mjeseci na otoku i evangelizirao otok, uslijed čega su Maltežani postali jedna od najranijih kršćanskih zajednica u Europi. Iako su vjerojatno u većini Maltežani ranog kršćanskog razdoblja ubijeni ili porobljeni tijekom arapskog osvajanja, današnji Maltežani su veoma religiozan narod te jedna od najkonzervativnijih kršćanskih država Europske unije.

Nakon što su Normani oslobodili otok od Arapa, tijekom 16. stoljeća dolazi do čestih provala osmanskih gusara koji pustoše otočje (jednom prilikom je gusar Dragut oteo gotovo cijelo stanovništvo otoka Goza u ropstvo), pa Maltežani grade snažne fortifikacijske sustave diljem otoka.

U isto vrijeme otok dolazi u posjed viteza reda sv. Ivana (Hospitalera) koji sele glavni grad u područje velike luke, u naselje Birghu. Sukob sa Osmanlijama kulminira velikom opsadom 1565. godine u kojoj su brojčano daleko slabiji Maltežani i vitezi sv. Ivana slomili osmansku vojsku. U zahvalu, Maltežani grade novi glavni grad koji imenuju prema velikom meštru viteškog reda tijekom obrane od Osmanlija, Jeanu de Valetti.

Kako bi se spriječile buduće opsade diljem otoka se pojačavaju fortifikacijski sustavi te je danas Malta jedan od najboljih primjera srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture na svijetu. Još jedna opsada koja je ostavila dubok trag na kolektivnu svijest Maltežana događa se tijekom drugog svjetskog rata kad je Malta bila pod stalnim nacističkim bombardiranjima, kao britanska luka. Iako od 1964. godine Malta više nije britanska kolonija, brojne kulturne veze i dalje su ostale, kao i engleski kao drugi službeni jezik, vožnja po lijevoj strani, britanski tip utičnica za struju itd.

Suvremena kultura i identitet Malte pod snažnim je utjecajem spomenutih povijesnih događaja ali također i mješavina utjecaja kultura Europe i Bliskog istoka. Smještena na raskrižju morskih puteva, Malta se razvijala pod snažnim utjecajima svih mediteranskih kultura.

Koliko dana izdvojiti za Maltu?

Mapa najpoznatijih atrakcija na Malti

Krenete li po internetu istraživati o Malti, naići ćete na jako puno podijeljenih mišljenja. Neki će vam reći kako je za Maltu dosta dva do tri dana, da je to dosadna destinacija na kojoj nema puno za vidjeti, dok će vam neki savjetovati da idete na duže. Imajte na umu da su to sve subjektivna mišljenja, da nitko od nas nije isti, da ne putujemo svi na isti način i da nas na putovanjima ne zanimaju identične stvari. Znači, sve se svodi na pitanje zašto zapravo posjećujete Maltu i koji su vam prioriteti? Zanima li vas povijest i želite li otići malo „dublje“, družiti se s lokalcima, upoznati kulturu i običaje onda vam neće biti niti deset dana dosta. Želite li Maltu proći površno i vidjeti ono osnovno, za to će vam tri dana dobrim tempom biti dovoljna. Mi smo se dvoumili između pet i sedam dana no, presudio je savjet svih kolega putnika da odemo na sedam. U sedam dana imali smo i više nego dosta vremena ali smo ga dobro rasporedili, nismo se fizički iscrpljivali i sve smo obišli laganim tempom upijajući.

Kad putovati na Maltu?

Proljeće i jesen je idealno vrijeme za posjetiti otok, jer kroz ljeto temperature budu vrlo visoke i bude velika gužva. Ako volite kupanje temperatura mora u 10. mjesecu zna biti i do 25°C. Temperaturu mora po mjesecima možete provjeriti –> OVDJE

Avionske karte

Malta se nalazi na samo dva sata direktnog leta iz Zagreba s nikad povoljnijim kartama preko niskobudžetne aviokompanije Ryanair. Mi smo se dvoumili oko termina, onog 17.5 i onog 19.5. Odluka je pala na 17.5 i dobro smo odlučili jer, Ryanair je otkazao sve moguće letove oko tog datuma! Kažu komercijalni razlozi. Sranje! S obzirom da smo putovali u vrijeme još aktualne korone, sve je bilo pomalo riskantno, od letova do smještaja.

Iako je znalo bit puno jeftinijih, karte su nas po osobi, za direktan let iz Zagreba ispale 70€. Svi su putovali s ruksacima, odnosno ručnom prtljagom ( dimenzije 40cm x 20cm x 25 cm) koja je dozvoljena na avionu. Ja sam radi svojih malo drukčijih potreba i više prtljage platio dodatnih 21€ za dodatan kofer od 10 kg.

Ryanair za osobe u kolicima

Ryanair je, kao što i sami znate niskobudžetna aviokompanija pa samim time ne možete očekivati nekakav luksuz. Ipak, bez obzira na to, osobe s invaliditetom nisu zanemarene pa vam je uz vaše pomagalo (kolica) besplatno omogućeno nošenje još jednog „mobility device-a“, bio to bicikl, štake, motor ili stolac za tuširanje. Ja sam osobno nosio kofer s princezom za tuširanje u kojeg sam natrpao sve svoje medicinske potrepštine i time u koferu od 10 kg nosio samo robu. Za to će vam od Ryanaira biti potrebno dobiti „Waiver letter“ kojeg onda pokazujete na check inu. To ćete najlakše dobiti javivši se aviokompaniji na njihov chat putem recimo Facebooka.

Karte za osobe s invaliditetom kupuju se vrlo jednostavno. Prilikom ispunjavanja podataka pri kupnji karte gotovo nemoguće je promašiti plavi znak za OSI. Tamo je potrebno ispuniti koji vam točno oblik asistencije treba ovisno o vašim fizičkim mogućnostima i dati točne dimenzije pomagala tj. kolica. Ja osobno uvijek tražim asistenciju od gate-a sve do sjedala. Osoblje vas pokupi kod gate-a, ispred aviona prebaci na stolac tzv. „Aisle chair“, uvede u avion i prebaci na sjedalo. Na avion se gotovo uvijek ulazi prvi, a izlazi zadnji pa ne zaboravite na aerodrom doći na vrijeme. Dogodi li vam se da slučajno zakasnite, ne ustručavajte se na aerodromu „pregurati“ preko reda jer to je tamo vaše pravo!

Smještaj

Za smještaj na Malti puno je opcija i koliko god razbijali glavu gdje noćiti kako bi pronašli ono što bolje, stvar je zapravo vrlo jednostavna! Gdje god u Malti noćili, sve će vam biti jako blizu, pogotovo ako ste rentali vozilo. Ne zaboravite, Malta je veličine otoka Krka!

Možda najviše ljudi odlučuje se za St. Juliens i Silemu, glavne turističke gradove na otoku. Sve je puno hotela, restorana, kafića, klubova, casina i šoping centara. U Silemi se nudi mnoštvo ribljih restorana s lijepim pogledima na Valletu. Postoji lijepa šetnica iz St’ Juliana do Sileme i Vallete uz more. Tu ima najviše ljudi nego bilo gdje na otoku. Poželite li nešto mirnije mjesto, a opet na križanju svega, tu je onda Gzira.  Nešto dalja mjesta, a jeftinija su Buggiba i Mellieha.

Kao što rekoh, za koje god mjesto se odlučili, vjerojatno nećete požaliti. Sve ima svoje pozitivne i negativne strane, a na Malti je prometno, kako kopnom, tako i morem sve dobro povezano.  Iz recimo Sileme i Gzire trajekt za Valettu za malo novaca (cca. 2 eura) vozi doslovno svakih deset minuta.

Mi smo se odlučili za grad Gziru. Bio je to jedan od rjeđih povoljnijih smještaja s liftom, a i Gzira je sama po sebi nešto mirnija i točno u sredini svega pa je većina toga dostupna pješke. Za smještaj sam već prije puta, što je bilo pomalo riskantno, morao platiti cijeli iznos bez mogućnosti povrata. Otkažu ti let eto, iz komercijalnih razlog i popušio si pare.

Veliki apartman od preko 100m2 za sedam noćenja pronašli smo preko Airbnb-a.  Platili smo ga 913€ (90€ čišćenje + 137€ neki njihov fee). Na kraju se ispostavilo da je apartman bio super ali užasno zmazan te smo nakon prijave oslobođeni tih 90€, tj. došli su „očistiti“ apartman.  Apartman možete pronaći ovdje.

Prijevoz / Transport / Rent-a-car

Iako je mala, Malta je iznimno dobro povezana, bilo to brodovima, busevima, taksijima, rent-a-carom, a uostalom jako puno toga se može obići i pješke. Maltom se, kao što sam i napisao vozi lijevom stranom. Vozači jesu nešto divljiji ali ista je situacija i kod nas po otocima. Nemojte da vas vožnja lijevom stranom obeshrabri! Na početku se čini malo zeznuto ali relativno se brzo privikne.  Ipak, sami za sebe znate najbolje i kako volite putovati pa se vodite time.

Bus

Busevi su na malti poznati po tome što često kasne i što se događa da ne pokupe ljude na stanici već samo produže. Odlučite li se na autobus, onda vam preporučam aplikaciju “Tallinja” . Već na aerodromu možete kupiti kartu za autobus po cijeni od cca. 21€ za sedam dana!

Taxi

Na Malti redovno vozi Bolt, a tu su i Bonju te car sharing aplikacija – GOTO Global

Rent-a-car

Što se rentanja vozila tiče, toga na Malti ima i previše, ali kako se Maltom vozi u drugom smjeru, mnogi odustaju od najma auta. Uz vožnju lijevom stranom i čestih prometnih kazni, kod rentanja auta na Malti postoji još jedan problem, a to je što je poprilično teško pronaći tvrtku koja vozila iznajmljuje bez polaganja depozita. Ona pozitivna strana jest da ste rentnjem auta sami svoj gazda, da stajete gdje i kad hoćete i sami diktirate svoj tempo. Osim toga, na Malti je parking besplatan i posebno označen za stanovnike, turiste, stajalište busova i osobe s invaliditetom. Sve na što trebate paziti jest da se parkirate unutar bijelih linija, ili ako ste osoba s invaliditetom, na parking za osobe s invaliditetom koji nije označen brojem i namijenjen osobi koja tamo živi. Na većem parkingu ponekad zna biti osoba koja čuva parking i kojoj onda ostavite neku napojnicu.

Mi smo se odlučili za rentanje kombija kod Manuela u njegovoj tvrtki „E.M.M. Enterprises“. Odlučili smo se za Citroen spacetourer s 9 sjedala. Za sedam dana kombi smo platili 370 € s punim osiguranjem i preuzimanjem te ostavljanjem vozila na aerodromu. Depozit je iznosio 500€.

Zanimljive činjenice o Malti

Prije nego krenemo na atrakcije ovih otoka, evo nekoliko zanimljivih činjenica Malte.

  • Deseta je najmanja država svijeta
  • Ima oko pola miliona stanovnika i gotovo 400.000 automobila!
  • Britanska kolonija do 1964. godine.
  • Malteški jezik nastao je od sicilijanskog i arapskog te ima veliki broj posuđenica iz talijanskog, francuskog i u novije vrijeme i engleskog. Na prvu je najsličniji arapskom.
  • Prema statistikama, 88% stanovništva priča engleski, a 66% talijanski.
  • Malta je rimokatolička država i prema procjenama oko 88%       stanovništva su rimokatolici.
  • Na Malti se vozi po lijevoj strani ceste.
  • Maltu godišnje posjeti oko 1.6 miliona turista godišnje.
  • Do 2011. na Malti nije bio dozvoljen razvod braka!
  • Ima ukupno 359 crkva, katedrala i kapela!

Što vidjeti na Malti?

VALETTA

Jedan od najmanjih glavnih gradova u Europi, ima samo 6000 stanovnika. Usprkos tim sitnim brojkama, Valletta nudi impresivan broj povijesnih lokaliteta za ljubitelje arhitekture, posebice one sakralne. Toliko je crkvi na Malti da ih je teško sve nabrojati, a kamoli obići, otočani tvrde da ih ima koliko i dana u godini. Valletta je izgrađena na poluotoku između dvije prirodne luke (Grand Harbour i Marsamxett Harbour), a leži na uzvisini. Ulice su savršeno poredane, ravne i široke kako bi morski zrak slobodno strujao i donosio osvježenje. U Valletti se nalaze brojne znamenite građevine od 16. stoljeća koje su izgrađene za vrijeme kada je otokom vladao Malteški Red (Hospitalci), rimokatolički viteški red nastao u Jeruzalemu potkraj 11. stoljeća. Tako grad odiše umjetničkim stilovima kao što su: manirizam, barok koji većinom zastupljen , neoklasicizam, ali i moderni stilovi koji dominiraju u područjima obnovljenima nakon stradanja u 2 sv.ratu. Zbog tog bogatstva Valletta je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1980.godine. Sam grad ime je dobio po Francuzu, Jeanu Parisotu De La Valette koji je Maltu branio od napada Turaka 1565. godine i koji je postavio kamen temeljac grada. Poslije vitezova Hospitalaca (prije njih stoljećima vladali su Rimljani i Mauri) i kratke vladavine Francuza, sljedeći period veće gradnje bio je za vrijeme britanske vladavine. Vrata su proširena, zgrade rušene i ponovo zidane, kuće proširivane. Međutim, čitav grad i njegova infrastruktura su oštećeni u zračnim napadina za vrijeme 2 sv.rata, a veličanstvena zgrada opere, izgrađena u 19. st. na ulazu u grad, srušena je.

Noćni život je dosta skroman u Valletti, nije to grad za partijanje i tulume. Grad doduše ima brojne znamenite kafiće, vinske barove, mjesta za sastanke, restorane, banke, hotele, kazališta, vladine zgrade, pa i brojne izložbe tokom cijele godine. Volite li seoske fešte, Malta je za vas. Naime, tijekom godine na Malti se održi 60, a na Gozu 20 fešta, i to uglavnom od svibnja do rujna. Najbolje je doći u kolovozu oko Velike Gospe kada su proslave najčešće i najljepše.

Zanimljiva je činjenica da je to najmanji glavni grad u Europi, ali i europski grad s najviše sunčanih dana. U Valletu vrlo lako možete doći trajektom iz Slieme, a vožnja traje 4 minuta. Osobe u kolicima moraju imati na umu da je Valetta poprilično brdovit grad i da će vam za kretanje po njemu trebati pomoć. Kako i u Valetti, tako su i na cijeloj Malti kolnici jako loše i potrebno je stalno spuštati se na cestu i dizati nazad. Kod vrta “Upper Barrakka gardens” postoji lift koji vas može dići i spustiti na “nultu” razinu i od tud možete na trajekt za Three cities.

Osim zanimljivih, lijepih i životopisnih ulica i građevina na Valetti se ima toga za vidjeti, a posebno bi vam preporučio da točno u podne stignete na upper Barrakka gardens i uživo gledate pucanje iz topova. Oni se nalaze na platformi točno ispod vrtova.

Kao atrakcije vrijedne posjeta u ovom gradu istaknuo bih legendarnu utvrd st. Elmo koja je stekla herojski status tijekom opsade Malte 1565. godine kad je odolijevala 28 dana daleko nadmoćnijoj osmanlijskoj vojsci. Osim utvrde, tu su još i Casa Rocca Piccola (kuća iz 1680. u kojoj su živjeli aristokrati a danas je muzej), upper i lower Barrakka gardens s kojih se pruža pogled na Three cities,  Victoria gate, Bridge bar, The Lascaris War Rooms, fontana Triton, palača Castille, nacionalna knjižnica Malte, Palace Armoury, merchants street, Grandmaster Palace, republic street, jedan od najstarijih teatra u Europi Manoel i bazilika Santwarju tal-Madonna tal-Karmnu.

THE THREE CITIES

Preko puta Vallette i Grand Harbora nalaze se Three cities

  • Vittoriosa (Birgu)
  • Senglea (L-Isla)
  • Cospicua (Bormla)

Ove su se luke koristile još u feničko doba u ovo je bila prva baza vitezova koji su došli s Rodosa na Maltu 1530. god. gdje su se pripremali na obranu od Osmanlija 1565. god.. Nakon pobjede nad Osmanlijama  počeli su graditi Vallettu u koju su se kasnije i preselili. Uske ulice, stari balkoni, umirujuća atmosfera… dobijete dojam da je vrijeme ovdje davno stalo i upravo ćete ovdje otkriti pravi šarm Malte. U Three cities se nema mnogo za vidjeti ali svakako vam preostaje lutati gradom, diviti se golemim zidinama i utvrdama, simpatičim ulicama i zamišljati.

Vittoriosa je najveći i najstariji od njih i tamo se nalazi Fort St. Angelo, Inquisitor`s Palace, Malta war museum i Malta Maritime Museum. Moram priznati da je kretanje po Vittoriosi bilo poprilično izazovno, pogotovo po utvrdi do koje smo jedva došli da bi na ulazu saznali da su cijene ulaznica po osobi 10€ na što smo odustali. Na Malti nije određeno ima li ooba invliditetom ikakav popust na atrakcije već ga na licu mjesta izmisle ili ne daju.

U Senglei, iz Safe Haven Gardens pak je najljepši pogled na Valettu, a možete gledati i pucnje iz topova. Iz Vallete se do three cities dolazi s brodom. Iz Upper Barakka Gardens uzmite panoramski lift (Barakka lift) za prema dole. Zatim prijeđite cestu i nastavite lijevo dok ne dođete do mjesta s kojeg polazi brod. Karte se prodaju u brodu, povratna karta iznosi 2.80€ po osobi, a vožnja traje 10 min i brod vas ostavlja u Vittoriosi

Sačuvajte karte s broda! Barrakka lift je uvijek besplatan ako se ide dole. Kada se ide gore obično se plaća neki mali iznos ukoliko ne dolazite iz three cities. Pokazat kartu na šalteru i besplatno na lift!

MDINA

Mdina, grad u samom središtu otoka i nekadašnji glavni grad Malte. Mali, srednjovjekovni, utvrđeni grad na brdašcu s izuzetnim restoranima i predivnim pogledom. Pojavom Malteškog reda, vitezovi su shvatili da bi bilo dobro da imaju pristup moru i da su bliže svojim brodovima pa su glavni grad preselili u Valettu. Grad još nazivaju i silent city jer nema prometa, odnosno s autom u grad mogu ući samo stanovnici.

U maloj, napućenoj otočnoj zemlji u kojoj se sve odvija, ali i gradi ekspresno brzo, Mdina je jedno od rijetkih naseljenih mjesta gdje možete mirno šetati, a da ne čujete zvukove mašinerije, dovikivanje radnika ili kamione koji jure na gradilište. Zato gradom voze kočije koje vuku konji! Idealna za šetnju, vrlo je malo automobila unutar zidina. Ulice su uske, vijugave i pustinjskih boja, a dok hodate njima kao da pokušavate pronaći izlaz iz labirinta.

Ako je po nečemu poznata onda je to njezina bogata povijest. Povjesničari datiraju povijest ovog grada unatrag više od 4000 godina. Mdina kakva danas postoji izgrađena je u srednjem vijeku na ostacima grada zvanog Maleth, koji su u 8. stoljeću prije Krista zatekli Feničani. Visoki zidovi podignuti su u 11. stoljeću. Početkom 12. stoljeća ovdje žive plemićke obitelji, a i danas o tome svjedoče predivno dekorirana pročelja palača. Mdina je stekla ‘novu slavu’ kao King’s Landing (ali ipak ne privlači ni približno toliko fanova kao Dubrovnik) u prvoj sezoni serije Game od Thrones. Mdinu se svakako isplati posjetiti rano ujutro kad nema gužve i navečer! Osim lutanja gradom postoje i neke atrakcije koje se isplati pogledati poput glavnih ulaznih vrata, palaču Vilhenu, katedralu (uđite unutra, katedrala ima prekrasan pod) i samu tvrđavu u kojoj se nalazite onog trenutka kad prođete glavna vrata.

Što se kolica tiče, Mdina je poprilično ravne, s tek ponekom ubrdicom i meni osobno nije predstavljala neki izazov. Katedrala, kao i većina njih na otoku ima rampu.

RABAT

Rabat je grad odmah do Mdine, zapravo čim izađete iz zidina Mdine nalazite se u Rabatu. Najpoznatija znamenitost grada svakako je  St. Paul`s Catacombs, pećina za koju se vjeruje da je u njoj, na putu za Rim nakon brodoloma boravio Sv. Pavao. Tu je i istoimena crkva ispred koje se nalazi glavni trg i Saint Agatha catacombs.

MOSTA

Glavna, a vjerojatno i jedina atrakcija ovog mjesta svakako je Rotunda Mosta,  crkva s trećom najvećom samostojećom kupolom na svijetu! Prva crkva na ovom mjestu izgrađena je još početkom 1614. godine, a za sadašnju, za koju je arhitekt crpio inspiraciju iz rimskog Panteona, prvi kamen položen je 1833., a dovršena je 1869. godine. Nova kupola bila je toliko velika da je stara crkva još jedno vrijeme stajala unutra, a zatim je rastavljena. Kupola je visine impresivnih 61 m s promer od 56 m izvana i 39 m iznutra. Glavno pročelje sastoji se šest velikih jonskih stupova (iza kojih su kipovi apostola) koji drže dva tornja, a zidovi koji podupiru kupolu debeli su oko 9 metara. Stepenicama se možete popeti na krov i baze kupole i dok će vas to spriječiti da u kolicima crkvu vidite odozgora, nultoj razini vrlo je jednostavo pristupiti pomoću vanjske rampe.

No, to nije jedina stvar po kojoj je ova crkva poznata. Malta je zbog svog strateškog položaja bila najbombardiranija zemlja tijekom Drugog svjetskog rata . Za vrijeme bombardiranja 9. travnja 1942. dvije njemačke bombe pale su na crkvu Uznesenja BDM u Mosti u kojoj se tada nalazilo više od 250 vjernika (nakon što je oglašena uzbuna neki su otišli u skloništa, a dio se ostao moliti u crkvi). Jedna bomba probila je kupolu i pala na pod crkve, a druga na vrh pročelja. Ni jedna nije eksplodirala!

Taj se događaj ovdje slavi kao čudo, božanska intervencija koja je spriječila da poginu stotine ljudi, a crkva i grad pretvore u ruševinu. Replika bombe (nalazi se u prostoriji do sakristije iza oltara). Originalne bombe deaktivirala je vojska i bacila u more.

Odmah do crkve nalazi se sklonište iz II. svjetskog rata. Posebno se naplaćuje ulaz u crkvu, balkon i sklonište ili možete uzeti grupnu ulaznicu koja sve ovo uključuje. Rotunda u Mosti nije većinom zaključana, plaća se ulaznica u crkvu i može se normalno posjetiti za vrijeme radnog vremena, kao i vidjeti repliku bombe koja se čuva u sakristiji.

MARSAXLOKK

Ribarsko selo Marsaxlokk (izgovara se ‘marsa-shlock’) na jugozapadnoj obali otoka najveća je ribarska luka na Malti koja još uvijek strpljivo čuva jednu od najstarijih tradicija Malte koja se i danas održava. Marsaxlokk je već stoljećima dom ribara i ribarskih brodova i ovo je mjesto melem za svačiju dušu. Ribari sjede na molu, razvlače mreže, razgovaraju i pripremaju se za ribolov, a cijeli turistički aspekt njihove male šarene oaze koju karakteriziraju šareno ofarbane barke imena Luzzu kao da ih se ne tiče.

Luzzu je naziv za tradicionalni ribarski brod Malteških otoka. Žarke boje brodica razbijaju dominaciju modrog mora i neba u zaljevu. Obično su obojeni tradicionalnim žarkim bojama uključujući plavu, žutu, crvenu i zelenu. Neki su mali, tek za jednog do dva čovjeka, ti pecaju blizu obale dok drugi imaju posade od više ljudi i odlaze dalje na pučinu.  Zbog svoje stabilne, čvrste i pouzdane prirode, dizajn luzzua nije se puno mijenjao još od vremena Feničana. Luzzu se može koristiti i u dobrim i u lošim vremenskim uvjetima. Brodice obično imaju dvostrani trup i izrađeni su od drveta. Tijekom feničanskih vremena luzzu je bio manji i bio je opremljen jedrima. Međutim, to više nije slučaj jer su danas većina luzza nešto veći i motorizirani.

Postoji dosta praznovjerja oko luzzua, a najistaknutije, koje ćete i lako primijetiti, je da svaki brodić ima oslikan ili ugraviran par očiju na prednjoj strani broda. Vjeruje se da su ove oči dio stare feničanske tradicije – Ozirisovo oko ili Horusovo oko. Simbol su zaštite i dobrog zdravlja, a vjeruje se da štite ribare od bilo kakve nedaće dok su na moru.

Također, luzzu brodovi su obično naslijeđeni od oca ili djeda. Iako se točne boje svakog luzzua razlikuju jedna od druge, boje svakog luzzua obično ostaju potpuno iste zbog praznovjernog vjerovanja. Stoga, kada se svakih nekoliko godina u potpunosti skine stara boja s broda, kako bi ribar pomno pregledao svoj brod ako bilo što što treba zamijeniti, čamac se tada ponovno farba identičnim bojama, baš kako su to radili otac, djed i pradjed…

I danas, 70% ribe koja se proda i pojede na Malti ulove ribari iz ovog sela. Radnim danom ulov se prodaje na ribarnici u Marsi, a nedjeljom se svježa riba prodaje odmah na rivi. Marsaxlokk je lijep gradić s mnoštvom restorana na rivi ali osim brodica i promatranja ribara nema mnogo toga za vidjeri. Valja napomenuti da se ovdje svake nedelje održava lokalni sajam i kad vladaju velike gužve. Iako ga neki posjećuju, a neki izbjegavaju mi smo ga na preporuku lokalaca izbjegli jer navodno nije više što je nekada bio.

POPEYE VILLAGE

U prekrasnom tirkiznom zaljevu na sjeverozapadu Malte nalazi se Popajevo selo, mjesto u kojem je živio čuveni junak, a danas ono predstavlja jednu od omiljenih atrakcija Malte i muzej na otvorenom.

Za potrebe snimanja filma o mornaru Popaju, 1979. godine režiser Robert Altman i ekipa od 165 ljudi izgradili su selo od 19 autentičnih kućica u šarenim bojama, danas poznato kao Popeye Village. Da bi se izgradile autentične rustikalne kućice drveni materijali uvezeni su iz Nizozemske i Kanade te je potrošeno čak osam tona čavala i dvije tisuće galona boja. Cijelo selo izgrađeno je za samo sedam mjeseci!

Ovo selo nije prvobitno namjenjeno da služi današnjoj svrsi, već je napravljeno za potrebe snimanja filma Popeye. Glavnu ulogu u filmu imao je Robin Williams, a film je premijerno prikazan 6. prosinca 1980. godine. Kada je završeno snimanje, filmske ekipe su samo napustile selo, ostavljajući cijeli set iza sebe. Vidjevši ovo, kreativni mještani su dodatno uredili selo, pretvorili ga u zabavni park, unajmili glumce i počeli prvilačiti turiste iz cijelog svijeta koji su željeli uživati u okruženju svog omiljenog crtanog lika iz djetinjstva.

U Popajevom selu danas možete ići na lutkarske predstave, posjetiti muzej, kino, a možete čak i glumiti u vlastitom filmu (i ponjeti ga kući). Ali to nije sve, postoji niz drugih stvari koje možete vidjeti i doživjeti, kao što su slikanje na licu, modeliranje, pripovijedanje uz roštilj, mini golf i besplatna degustacija vina, naravno samo za odrasle. Tu su također i trampolini, bazeni, vožnje brodom itd. Cijena ulaznica mijenja se ovisno o sezoni i kreće od 10 do 15 eura. Bude li vam to previše ili vas selo ne zanima, samo na par minuta hoda pronaći ćete lijep vidikovac a kojeg se pruža lijepi pogled na cijelo selo.

Selo nije idealno za kolica i već na ulazu dočekat će vas prepreke kao i velika duga strmina ali ne brinite, Popaj će  vam pomoći!

Ostale atrakcije vrijedne posjete na Malti

Blue Grotto

Pećina Blue Grotto vidi se s vidikovca odmah do ceste, a kad je vrijeme povoljno do Blue Grotto i još nekoliko okolnih pećina voze brodice. Kratki izlet traje oko 20 minuta i cijena je 8 eura po osobi. Brodice kreću iz male luke Wied Iz Zurrieq, nedaleko od vidikovca. Preporuka je da dođete ujutro kad sunce obasjava pećinu.

St. Peter’s Pool

Na jugu Malte nalazi se St. Peters pool, okružen prirodnim vapnenačkim stijenama (idealnim za skokove) koje već tisućama godina miluje očaravajuće morsko plavetnilo! St. Peters pool vrlo je popularan među mještanima okolnih sela, kao i turistima koji traže izoliranihe mjesto za kupanje.

Ta’ Qali Craft Village

Smješten na starom uzletištu iz Drugog svjetskog rata, Ta’Quali je mjesto na koje možete doći ako tražite tradicionalne malteške rukotvorine. Neki od predmeta na rasprodaji uključuju lijepo staklo koje se još ručno puše, kao i kožu, lan i keramiku. Sve komade izrađuju mještani i možete promatrati mnoge obrtnike kako rade kada posjetite kako biste saznali kako se komadi izrađuju.

The Red tower (It-Torri L-Aħmar)

Crveni toranj ili St. Agatha`s Tower nalazi se u Marfi. Izgrađen 1649. među ostalim tornjevima između Vallette i Goza, služio je za promatranje obala i zaštitu trgovaca od napada gusara. Mogao je primiti do pedeset vojnika i imao je 5 topova. Ime je dobio po boji svojih zidova. Na otoku tako postoji nekoliko tornjeva koji su služili za promatranje obale, no ovaj je svakako najzanimljiviji zbog svoje crvene boje.

Crveni toranj možete posjetiti za 2€. Malo je, ali obilazak se isplati zahvaljujući nevjerojatnom pogledu s vrha tornja. Odatle možete vidjeti Bijeli toranj, toranj Svete Marije (na otoku Comino) i toranj Lippija.

Arheološka nalazišta

Nekoliko hramskih kompleksa nalazi se na Malti. Za sve koje zanima arheologija i povijest evo koji su najzanimljiviji:

  • Hagar Qim
  • Tarxien Temples
  • Mnajdra
  • Ta` Hagrat Temple
  • Skobra
  • Ghar Dalam (pećine)
  • Hipogeum u Ħal-Saflieni (grobnice)
Dingli cliffs

Sjevernije od Blue Grotto nalaze se Dingli klifovi. Klifovi su na nadmorskoj visini od 250m i time su najviši vrh Malte. Dođite predvečer i uživajte u zalasku sunca.

San Anton gardens

Nacionalno priznat zbog predanosti izvanrednim izložbama, botaničkoj raznolikosti, obrazovanju, zaštiti okoliša i iskustvima koja povezuju ljude sa svijetom prirode, Vrt je vrhunska atrakcija San Antonija koja služi kao muzej biljaka, miran bijeg, živa učionica, istraživački i konzervatorski objekt te mjesto za zabavu gdje oživljavaju umjetnost, arhitektura, glazba i kazališna iskustva.

Chinese Garden of Serenity

Kineski vrt vedrine je  kineski vrt koji se nalazi u Santa Luciji na jugu Malte i otvoren je za javnost od 1997. Odražava lokalno okruženje uključujući prirodne elemente i predstavlja različite filozofske ideje. Kineski vrtovi potiču posjetitelje da šetaju dok slobodno lutaju svojim unutarnjim mislima. Najvažniji elementi Kineskog vrta vedrine su kamenje i voda koji stvaraju prekrasan i vrlo miran vrt, a također simboliziraju yin i yang, život od rođenja do smrti. U vrtu su fontane, cik-cak oblikovani hodnici, mostovi, različite vrste vrata sa svojim specifičnim značenjem. Šetajući po vrtu otkrit ćete da vrt zapravo nije jedan veliki vrt, već više manjih vrtova, odvojenih zidovima, zaštićenim hodnicima i sobama za posjetitelje kako bi mogli prelaziti s jedne misli na drugu u svakom vrtu. Posjet Kineskom vrtu daje vam priliku za malo traganja za dušom u mirnom okruženju upijajući ambijent koji okružuje vrt. Ulaz u Kineski vrt vedrine je besplatan.

Nije vam dosta?

Ako vam ovo sve nije dovoljno, evo popisa dodatnih atrakcija na Malti!

  • Playmobil Fun Park Malta
  • Malta National Aquarium
  • Parish Church of Mellieha

COMINO

Za otok Comino i njegovu čuvenu Plavu lagunu postoje brodovi i izleti koji voze na otok svakodnevno. Gdje god se na Malti nalazili vidjet ćete pune rive ponuda za ove poludnevne ili cjelodnevne ture.  Svakako, ,mjesto koje je najbliže Cominu i oko kojeg isto tako voze brodovi je Cirkewwa.

Iako plava laguna uistinu jest lijepa plaža, valja napomenuti da na plaži vladaju užasno velike gužve, do te mjere da potpuno uništi cijeli dojam, kao i nama. Mi smo išli u vrijeme još uvijek aktualne korone i bilo je krcato, mogu misliti kako je tek kad nema mjera?

GOZO

Gozo je drugi najveći otok na Malti i više je ruralni te mirniji s prekrasnim krajolicima i lijepim plažama i uvalama. Do otoka je najlakše doći trajektom iz Cirkewwe koji se plaća tek po povratku. Cijena trajekta iznosi 12 eura za auto plus svaki putnik još 5 eura. Vožnja traje 20 min. Raspored trajekta možete provjeriti ovdje.

Na otoku nema toliko toga vidjeti kao na Malti i osobno bih vam preporučio, ako imate auto, da  napravite vanjski krug po otoku i uživate u pogledu i vidikovcima. Neka od najboljih mjesta za to su Ta’Cenc cliffs, Sanap Cliffs Sunset i Xlendi Tower.

Kao što već i sami znate, nekadašnja najpoznatija atrakcija otoka “Azure window” koja se nalazo u zaljevu Dwejra danas više ne postoji. Ovaj 28 metara visoki prirodni luk urušio se tijekom oluje 8.3.2017. godine. Danas se ovdje osim ostataka luka mogu još pronaći Blue hole, Inland sea i Fungus rock. Kao alternativu Azurnom prozoru svakako bih preporučio Wied Il-Mielaħ.

Osim navedenih atrakcija, na Gozu ćete pronaći i mnoga mjesta tj. bazene koji se koriste za dobivanje soli,a najpoznatiji su svakako Salt pans na sjeveru otoka.  Istočno od slanih bazena nalazi se Ramla Bay beach, najveća i najpoznatija plaža otoka specifične narandžasto-crvene boje. Posebno interesantna je i Tal-Mixta Cave, možda i najmističniji dio Malte iz koje se pruža pogled na cijeli zaljev. Naime, na ovom mjestu postoji legenda o pećini u kojoj je živjela nimfa Kalipso. Priča kaže da je nakon povratka iz Troje, nimfa zatvorila Odiseja u pećinu i držala ga tu 7 godina. Nažalost, za vrijeme našeg boravka pećina je bila zatvorena radi nekakvog odrona.

Victoria

U samome centru otoka nalazi se glavni grad Goza, Victoria. Još nazivan i Rabat od strane lokalaca. odlično je mjesto za šoping i hranu, Osim St George’s Basilica, najveća atrakcija u gradu svakako je Citadela na vrhu grada koja je dom katedrali, arheološkim nalazištima, zatvoru i lijepom pogledu na cijeli otok s vrha. Cijela utvrda u potpunosti je prilagođena kolicima i fascinanto je kako su to sve napravili bez da su oštetili tvrđavu.

Ggantija

Jeste li znali da na Malti postoje građevine starije od egipatskih piramida i Stonhengea? Hramovi Ġgantije na otoku Gozo su velike neolitske građevine, podignute za vrijeme mlađeg kamenog doba, starije više od 6000 godina! To su najstarije građevine na svijetu podignute ljudskom rukom koje još uvijek stoje te najstarije vjerske građevine. Hramovi su vjerojatno služili za kult plodnosti, a na nalazištu se nalaze mnoge figurice i statue za koje se vjeruje da su povezane s kultom. Na malteškom jeziku, Ġgantija znači “pripada divovima”, a upravo i lokalna predaja priča da su hramove izgradili – divovi.
Unutrašnje prostorije još možete vidjeti u priči. Ulazak u hram naplaćuje se 10 eura, za osobe s invliditetom ulaz je besplatan i cijeli je kompleks u potpunosti prilagođen.

Ta’Pintu church of miracles / Rotunda St. John’s baptist church

Ovo je još jede u nizu lijepih bazilika na Malti i fascinantno je što su većina njih na otoku ukrašene i preko noći svijetle.

Plaže na Malti 

  • Mellieha Bay
  • Pretty Bay
  • Paradise Bay
  • Golden Bay
  • Ghajn Tuffieha Bay
  • Gejna Bay
  • Ramla Bay (Gozo)
  • San Blas Bay (Gozo)
  • Blue Lagoon (Comino)

Gdje izaći / pojesti i popiti?

St. Julian’s
  • The Thirsty Barber – kokteli uz zvukove žive muzike i dekoracije iz 1920-ih.
  • The Dubliner – opuštena atmosfera za pivoljupce
  • Hugo’s Terrace – veliki „bay windows“ s pogledom na more i dobrom atmosferom. Kul krov!
  • The Havana Club – jedan od najvećih – free upad
  • The Footloose
  • Bar Native – Latino muzika
  • Peace of cake slastičarna
  • Toni’s Bar za jeftino jest u St Juliansu (sva tjestenina 5 eur, inace u ostalim restoranima oko 10-15 eur), nije nesto fensi, mali obiteljski restoran.

Qawra

  • Café del Mar
  • eura depozita
  • Alamo – Ljubazni i susretljivi

Hrana i piće na Malti

Hrana

Malteška kuhinja je miks utjecaja različitih naroda koji su kroz povijest prošli kroz ovaj otok. Osjeća se talijanska kuhinja, španjolska, francuska, britanska… Evo nekih specijaliteta:

  • Stuffat tal-fenek – gulaš od zeca, često se spominje kao nacionalno jelo
  • Fenek-bit tevn u bil-inbid – Zec u vinu
  • Bragioli – punjene goveđe rolice pirjane u vinu. juneća rolada s jajima, kruhom i mljevenim mesom! Zanimljivo, iako u jelu nema maslina engleski naziv je – beef olives. Prema Oxfordskom rječniku engleskog jezika još 1598. riječ ‘olive/s’ koristila se za bilo koje jelo kada se šnicla mesa punila nadjevom i rolala. Za tu radnju koristio se i glagol – ‘to olive’. Ima smisla, ovako umotano jelo zaista podsjeća na maslinu.
  • Bigilla – namaz od graha i zelenjave. Pasta od graha i češnjaka
  • Lampuki pie – riblja pita
  • Soppa tal-Armla – juha udovice, juha od različitog povrća, glavni sastojak je grašak ili grah
  • Ftira Għawdxija (malteški sendvič). Ftira je prstenasti, dizani, malteški kruh, koji se obično jede s nadjevima kao što su sardine, tuna, krumpir, svježa rajčica, luk, kapari i masline. U ovom slučaju nadjev su bile domaće kobasice i sir s otoka Gozo sa salatom.
  • Gozitan pizza, malo drugačije tijesto i umjesto šunke stavljaju ricottu, kozji sir i krumpir
  • Pastizzi – slano pecivo punjeno ricottom ili graškom. Nacionalni zalogaj Malte. Lisnato tijesto punjeno ricotta sirom ili kašom/pireom od graška s karijem. U njima se uživa u bilo koje dana i nalaze se gotovo na svakom uglu, uživa se s prijateljima uz šalicu čaja ili kave. Ovdje postoji i izreka; “Prodaje se brzo kao pastizzi.” Pastizzi se peku na licu mjesta kako bi uvijek bili svježi i topli. Da bi se postigla tipična hrskavost tijesto se rasteže, presavija sa slojevima masti između i rola nekoliko puta. Nije zdravo – ali je ukusno. Presavijaju se na poseban način ovisno o punjenju, kao sredstvo identifikacije. Tradicionalno, punjeni ricottom se presavijaju po sredini, dok oni punjeni pireom od graška se presavijaju sa strane. Jelo jako podsjeća na napuljske sfogliatelle, što nije čudo jer je malteška kuhinja kroz povijest dosta toga naslijedila od talijanske, posebno one s juga Italije.
  • Konjetina
  • Malteška kobasica
  • Aljotta – gusta riblja juha.
  • Kwarezimal – Tradicionalni malteški kolač. Sadrži brašno, šećer, koricu naranče i mljevene bademe (intrita). Kolač ne sadrži životinjske proteine, jaja ili mliječne proizvode, pa je pogodan i za vegane.
  • pita od zeca i artičoka.
  • ġbejniet, pastizzi i Ross il-Forn
Piće
  • Cisk – lokalno pivo
  • Kinnie – bezalkoholno, gazirano piće od gorke naranče i ekstrakta pelina. Omiljeno bezalkoholno piće na Malti, jedinstvenog je gorko-slatkog okusa). Pije se s kriškom naranče i puno leda, a sastojak je i više koktela. Recept se navodno čuva u strogoj tajnosti, ali sam ipak doznao da Kinnie svoj okus duguje mješavini malteških gorkih naranči i kombinaciji desetak aromatičnih biljaka i začina kao što su anis, ginseng, vanilija, rabarbara i sladić. U odnosu na većinu drugih bezalkoholnih pića navodno se u recepturi koriste samo prirodni sastojci. Na tržištu je od 1952. godine! Iako možda još niste bili na Malti i probali Kinnie okus nam je uglavnom svima poznat, lagano podsjeća na dječji sirup protiv kašlja.

Korisni savjeti

  • Ne piti vodu osim kupljene  (Malta nema izvor pitke vode nego pročišćavaju morsku vodu I nije baš fina)
  • Malta je u EU pa svoju SIM kafticu i internet možete koristiti kao i u Hrvatskoj
  • Bez putnog osiguranja ne odlazite na put. Ja osobno preferiram i uvijek koristim Wiener osiguranja.
  • Trebat će vam posebni adapter za struju i njihove utičnice (vidi sliku dole).
  • Ponesi jaknu ako si zimogrozan jer na Malti uvijek puše

Moglo bi vam se svidjeti

1 komentara

mijalic 7 lipnja, 2023 - 6:23 am

Sjajno prezentirano. Hvala, Slavene!

Ostavite komentar

Ove web stranice koriste kolačiće (cookies). Pretpostavljamo da ste OK s tim, ali možete se odjaviti ako želite. Prihvati Pročitaj više